czwartek, 12 czerwca 2014

Kuchnia francuska podstawą gotowania w ogóle

Kuchnia francuska - każdy kucharz powinien ją znać. Bo to podstawa, bardzo istotna baza. Uczy rozmaitych technik gotowania, łączenia składników, sposobu serwowania dań, jest matką wielu różnych kuchni. Nie sądzę, czy jest w Europie choć jedna kuchnia narodowa bez wpływów kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska do prostych nie należy. Potrawy potrafią być skomplikowane, często są dobrym sprawdzianem umiejętności kulinarnych. Niektóre wymagają długiego czasu przygotowania, niektóre wymagają niesamowitej precyzji. Jednak jest sporo "leniwych" dań, które "robią się same". Jak kurczak w winie (coq au vin), wołowina po bordosku (beauf de bordeaux), czy też po prowansalsku. Spora ilość dań duszonych, na bazie wina.

Jest także zupa cebulowa. Najlepsza jej wersja jaka istnieje - z długo karmelizowaną cebulą, z białym winem i grzankami obficie posypanymi serem. To przykład banalnej kuchni francuskiej. Tylko parę składników! Jednak liczy się efekt. Są tarty - te słodkie i wytrawne (quiche). Jest crème brûlée, który ma wielu wiernych fanów.

Prawda jest taka, że w kuchni francuskiej każdy znajdzie coś dla siebie. Smaki są niesamowicie ze sobą skomponowane, ale nic dziwnego - stoi za tym wielopokoleniowa tradycja. przepis na ratatouille
Na temat przepis na ratatouille to też niezłe źródło
blog kulinarny - też dobry
Podobny temat również przepis na ratatouille
ratatouille przepis też jest ciekawie opisany temat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz