środa, 4 czerwca 2014

Fusion, kuchnia molekularna, sous vide - nowe słowa

Trudno nie odnieść wrażenia, że w naszym kraju modna staje się kuchnia molekularna. Coraz częściej pada słowo "fusion", czy też sous-vide. Z pewnością do popularności takiego stylu gotowania przyczynił się Wojciech Amaro.

Jako jedyny w Polsce kucharz, uhonorowany prestiżową gwiazdką Michelin, prowadzi restaurację z taką kuchnią właśnie. Mamy tam łososia w wosku, mamy sous-vide, syfony, mamy różne dziwne sposoby przyrządzania potraw. Jest to niesamowicie fascynujące, szkoda tylko... że nie da się tego odtworzyć w domu.

Sama maszyna do sous-vide to wydatek kilku tysięcy złotych. Jednak dla chcącego nic trudnego - można uzyskać efekt sous-vide w domowych warunkach, bez konieczności wydawania dodatkowych pieniędzy!

Cały sekret to "gotowanie" w niskiej temperaturze, próżniowo zamkniętych składników, przez długo czas. Ale o tym jaki jest sposób na domowe sous-vide, napiszę w kolejnym poście. gulasz z rabarbarem przepis
Jeśli mowa o gulasz na piwie przepis to wspomnę też o innych źródłach.
gulasz na piwie przepis też jest ciekawie opisany temat
gulasz z rabarbarem przepis też jest ciekawie opisany temat
Jeśli mowa o rabarbar przepis to wspomnę też o innych źródłach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz